Landschappen zijn overal om ons heen te vinden, van weidse velden en majestueuze bergen tot serene kustlijnen en dicht begroeide bossen. Toch is het vastleggen van deze natuurlijke schoonheid op foto niet altijd eenvoudig. We delen tien waardevolle tips die je helpen om van een doorsnee landschapsfoto een buitengewone afbeelding te maken.

Veel fotografen ontdekken dat hun beelden vaak niet de impact hebben die ze voor ogen hadden. Een gewone landschapsfoto kan vaak vlak en weinig indrukwekkend overkomen, waardoor de kijker de magie van het moment mist.

IMG 8617 klein Betere Landschapsfoto

Gelukkig zijn er manieren om je landschapsfotografie naar een hoger niveau te tillen. Het draait niet alleen om de locatie, maar ook om de timing, het licht en de techniek die je gebruikt. Met de juiste aanpak kun je ervoor zorgen dat je foto’s de schoonheid van het landschap echt overbrengen.

Of je nu een beginnende fotograaf bent of al wat ervaring hebt, deze adviezen zorgen ervoor dat je landschapsfoto’s werkelijk tot leven komen en de blik van de kijker nét iets langer vasthouden. Met deze inzichten kun je elke scène vastleggen op een manier die zowel uniek als indrukwekkend is.

Zorg dat je je locatie op voorhand kent

Een goede voorbereiding is essentieel voor het maken van indrukwekkende landschapsfoto’s. Dit betekent dat je van tevoren de locatie verkent en nadenkt over de beste omstandigheden om het landschap vast te leggen. Probeer de plek op verschillende tijden van de dag en onder verschillende weersomstandigheden te bekijken. Dat geeft je het beste inzicht vooraf.

En helpt je om te bepalen wanneer het landschap op zijn mooist is. Vraag jezelf af: wanneer komt dit landschap het beste tot zijn recht? Op welk moment van de dag is het licht het gunstigst? Door deze vragen te beantwoorden, kun je plannen om op het perfecte moment terug te keren en de ideale foto te maken.

AAE6691 Betere Landschapsfoto

Wie vroeg opstaat, wordt beloond met prachtig licht

Veel locaties en dus ook foto’s komen het beste tot hun recht als je in het <gouden uur> fotografeert. Dit is de periode net na zonsopgang of vlak voor zonsondergang. In de vroege ochtend word je vaak beloond met prachtig, zacht licht dat je foto’s een magische kwaliteit geeft.

Bovendien zorgt de ochtenddauw voor extra sfeer, wat je foto’s nog specialer maakt. Hoewel de avond ook mooi licht biedt en voor veel mensen een comfortabeler tijdstip is om te fotograferen, mis je dan vaak de unieke vochtige sfeer die de ochtend met zich meebrengt.

Licht is altijd de bepalende factor

Ongeacht hoe indrukwekkend een locatie is, zonder goed licht zal je foto nooit echt tot leven komen. Het licht bepaalt de sfeer van je afbeelding. Zoek daarom naar momenten met bijzonder licht, zoals een mistige ochtend of een dreigende wolkenlucht. Deze omstandigheden geven je foto’s een unieke uitstraling en maken ze veel interessanter. Experimenteer met verschillende lichtomstandigheden en ontdek hoe het licht je beelden kan transformeren.

AAE4053 Betere Landschapsfoto

Ben flexibel in je verwachtingen

Het voorgaande klinkt misschien eenvoudig maar je weet dat weersomstandigheden nogal eens kunnen wijzigen. En dat gewenste weersomstandigheden zich niet altijd voordoen. Stel je erop in dat de omstandigheden anders zijn en deal met die situatie. Je weet hoe wij erover denken: variatie in omstandigheden, zorgt voor variatie in je portfolio.

Het hebben van een bucketlist met locaties en omstandigheden juichen we overigens toe. Ons lijstje is wat dat betreft behoorlijk lang. En dan gaat het alleen nog maar om locaties die we binnen een uur van huis kunnen bereiken.

Early morning Kalmthoutse heide Belgium Betere Landschapsfoto

Let op je belichting

Eén van de grootste uitdagingen bij landschapsfotografie is het omgaan met het contrast tussen de donkere delen van het landschap – vaak de voorgrond – en de lucht die lichter is. Vaak is het resultaat dat je voorgrond relatief donker is en de lucht relatief licht of zelfs uitgebeten.

Zorg ervoor dat je belichting binnen het histogram blijft om deze problemen te vermijden. Als dit niet mogelijk is, overweeg dan het gebruik van grijsverloopfilters of het maken van meerdere opnames met verschillende belichtingen die je later kunt samenvoegen. Dat heet bracketing. In de praktijk werken wij overigens altijd met een grijsverloopfilter. Dan hebben we direct zicht op het eindresultaat dat we voor ogen hebben.

Gebruik een polarisatiefilter

Een polarisatiefilter is een onmisbare tool voor landschapsfotografen. Dit filter doet meer dan alleen de blauwe lucht en witte wolken benadrukken. Dat vinden we zelfs minder belangrijk. Een polarisatiefilter vermindert ook schitteringen van oppervlakken zoals water en bladeren. Hierdoor worden de kleuren intenser en levendiger weergegeven, wat digitaal niet kan worden nagebootst.

Merk op dat het vaak niet mogelijk is om alle reflecties te verwijderen. En dat hoeft ook niet. Een ‘beetje’ reflectie kan juist van toegevoegde waarde zijn.

Een polarisatiefilter kan je foto’s een extra dimensie geven en helpt je om de natuurlijke schoonheid van het landschap beter vast te leggen.

Besteed veel aandacht aan de compositie

Een goede compositie is essentieel voor een krachtige landschapsfoto. Plaats het meest markante element niet in het midden van je foto, want dat kan voorspelbaar en saai overkomen. Speel met de regels van de compositie, zoals de regel van derden, en plaats belangrijke elementen op interessante punten in je beeld. Als de lucht saai is, geef er dan minder ruimte aan of laat deze helemaal weg.

De voorgrond voegt detail toe aan een foto

Een goede landschapsfoto heeft vaak een interessante voorgrond die de aandacht trekt en diepte aan de foto geeft. Bij groothoekopnames kan alles ver weg en klein lijken, dus een opvallend voorgrondelement kan een groot verschil maken. Eenvoudig gezegd is dat ook de reden waarom wij een groothoekobjectief gebruiken.

Dit betekent meestal dat je een lager standpunt inneemt om de voorgrond te benadrukken. Denk aan stenen, bloemen of waterplassen die je beeld interessanter maken en de kijker het gevoel geven dat ze in de scène worden gezogen.

Tips voor betere landschapsfoto's: onderwerp in de voorgrond.

Uiteraard is ook de achtergrond belangrijk

Net zoals de voorgrond belangrijk is, speelt de achtergrond een cruciale rol in landschapsfotografie. Een mooie achtergrond kan je foto naar een hoger niveau tillen. Maar let op dat je storende elementen zoals auto’s en soms ook gebouwen of mensen, niet in de achtergrond opneemt.

Let tijdens het fotograferen goed op deze elementen en probeer ze te vermijden of zo te kaderen dat ze niet opvallen. Helaas zie je deze storende elementen vaak pas als je thuis je foto’s bekijkt, dus wees ter plekke extra alert.

Neem de tijd

Het perfecte moment om een landschapsfoto te maken, duurt vaak maar kort. Haast je niet van de ene plek naar de andere, maar blijf bij je gekozen locatie hangen. Observeer het landschap en wacht op dat ene magische moment.

Een statief kan je hierbij helpen, niet alleen om stabielere foto’s te maken, maar ook om bewuster en aandachtiger te kijken. Neem de tijd om de maximale potentie uit je locatie te halen. Kijk, kijk en blijf kijken, en je zult beloond worden met prachtige foto’s.

Vergeet de nabewerking niet

Alle voorbereiding, ervaring en skills ten spijt. Een stukje nabewerking is vaak nodig. Je hoeft een foto niet helemaal ‘om te gooien’- alsjeblieft niet zelfs, maar iedere foto kan nét even iets beter worden door een paar subtiele aanpassingen door te voeren.

Op voorhand is niet aan te geven om welke bewerkingen het gaat. Als uitgangspunt hanteren wij altijd dat sommige delen van de foto meer en sommige delen van de foto minder benadrukt worden. Dit klinkt misschien wat cryptisch. Maar bedenk dat je op deze manier – door bijvoorbeeld op licht en details te letten – je foto’s meer laat spreken.

Meer tips voor betere landschapsfoto’s

Als je meer tips wilt voor betere landschapsfoto’s kun je onze volgende blogs eens lezen:

Conclusie

Landschapsfotografie is een prachtige manier om de natuurlijke wereld vast te leggen en te delen. Door aandacht te besteden aan locatiekeuze, licht, compositie en bijvoorbeeld het gebruik van filters, kun je de schoonheid en sfeer van elk landschap perfect vastleggen.

Experimenteer met verschillende technieken en blijf leren en observeren. Neem de tijd om je vaardigheden te verfijnen en je zult zien dat je landschapsfoto’s steeds indrukwekkender worden. Veel succes en vooral veel plezier met het fotograferen van de prachtige landschappen om ons heen!

workshops

Krijg nieuwe inspiratie in de praktijk en kom naar 1 van onze praktische workshops. Je krijgt 1-op-1 begeleiding en er zijn maximaal 6 deelnemers per begeleidende fotograaf. Voor de workshop krijg je een gids met praktische informatie in het thema van de workshop. En tijdens de workshop krijg je tips, feedback op je foto’s en maken we samen dé foto. Zo krijgt je écht de aandacht die je verdient.

Yvonne en Frank hebben samen al ruim 24 jaar praktijkervaring in het geven van workshops en trainingen in natuurfotografie. We maken er altijd een leuke en leerzame workshop van. Bovendien krijg je na de workshop nog eens 2 uitdagende opdrachten in het thema van de workshop.

Samengevat:

✅ Persoonlijke 1-op-1 begeleiding op locatie
✅ Veel praktische tips en adviezen tijdens de workshop
✅ Feedback op je foto’s tijdens de workshop
✅ Samen dé foto maken
✅ Gratis koffie of thee bij aankomst
✅ Een handige gids in het thema van de workshop
✅Twee uitdagende opdrachten voor na de workshop

Of bekijk hier de workshops die al in de loop van de komende weken plaatsvinden.

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.

We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.

Zowel grote als kleine landschappen oefenen een sterke aantrekkingskracht op ons uit. Met de juiste – creatieve – technieken zoeken we naar prachtige locaties om sfeervolle beelden vast te leggen. We delen graag onze kennis en ervaring met jou om je te ondersteunen in je fotografische reis. Het geeft ons energie om jou als natuurfotograaf te zien groeien met onze begeleiding.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina.

Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *