Voor natuurfotografie en in het bijzonder landschapsfotografie wordt vaak een groothoekobjectief aanbevolen. Ontdek 5 waardevolle tips om je te helpen bij het vastleggen van meesterlijke natuurfoto’s met een groothoekobjectief.

Waarom zou je een groothoekobjectief in de natuurfotografie gebruiken?

Een groothoekobjectief is ideaal voor landschapsfotografie omdat het de mogelijkheid biedt om de voorgrond te benadrukken, wat de diepte en dimensie van je foto’s vergroot. Door dichtbij een interessant voorgrondobject te komen, zoals rotsen, bloemen of waterplassen, kun je deze elementen groot en prominent in beeld brengen, wat de kijker een gevoel van betrokkenheid geeft.

Het groothoekobjectief zorgt ervoor dat de achtergrond minder dominant is, waardoor de focus op de details en texturen van de voorgrond ligt. Hierdoor ontstaat een dynamische compositie die de kijker visueel leidt en het landschap een boeiend perspectief geeft.

Met een groothoekobjectief kun je dus veel meer dan gewoon een wijds landschap laten zien.

Tot welke brandpuntafstand is er sprake van een groothoekobjectief?

Een objectief wordt beschouwd als een groothoekobjectief als de brandpuntafstand 35mm of minder is. Veelgebruikte brandpuntsafstanden voor groothoekobjectieven zijn 16mm, 24mm, 28mm en 35mm.

Maar staar je niet blind op de cijfers, al zijn ze een goede en belangrijke indicatie. Het gaat veel meer erom wat je met het groothoekobjectief in de landschapsfotografie doet.

Tip 1: Kies het juiste tijdstip en weersomstandigheden

Het juiste moment van de dag kan een enorm verschil maken in je landschapsfoto’s. Probeer tijdens het gouden uur of blauwe uur te fotograferen, net na zonsopgang of voor zonsondergang, wanneer het licht zacht en warm is.

Ook bewolkte dagen kunnen geweldige mogelijkheden bieden, omdat diffuus licht vaak zorgt voor minder harde schaduwen en een meer evenwichtige belichting. Tijdens het gouden uur worden kleuren intenser en krijgt je foto een magische gloed. Bewolkte dagen bieden daarentegen een zachte en gelijkmatige belichting, ideaal voor subtiele details en texturen.

Voorbeeldfoto waarbij een groothoekobjectief is gebruikt.
Zowel de nabije voorgrond als mooie lucht worden in één beeld met een groothoekobjectief vastgelegd.

Tip 2: Zoek naar Interessante voorgronden

Een groothoekobjectief heeft de eigenschap om veel van de scène vast te leggen, inclusief de voorgrond. Zoek naar interessante elementen in de voorgrond, zoals rotsen, schelpen, of plassen water, om diepte en dimensie toe te voegen aan je foto’s. Deze voorgrondelementen helpen ook om de kijker het gevoel te geven dat ze echt deel uitmaken van het landschap. Voorgronden kunnen ook dienen als leidraad om de blik van de kijker naar het hoofdonderwerp van de foto te leiden. Dit creëert een gelaagde compositie die visueel boeiend is.

Typisch landschapsfotografie
Watervalletje op de voorgrond.

Tip 3: Let op de horizonlijn

Bij het fotograferen van de kust is het belangrijk om aandacht te besteden aan de horizonlijn. Zorg ervoor dat deze waterpas is om een gebalanceerde compositie te behouden. Een scheve horizon kan afleidend zijn en afbreuk doen aan de algehele esthetiek van de foto. Het komt slordig over. Gebruik indien mogelijk de horizontale rasterlijnen in je viewfinder van je camera of -scherm om de horizonlijn recht te trekken. Een rechte horizon draagt bij aan een gevoel van stabiliteit en rust in je beelden, terwijl een scheve lijn vaak onrustig en storend kan overkomen.

AAJ3049 Betere Landschapsfoto
De horizon lijkt scheef te staan. Maar let op de horizon rechts bij de zee: die staat recht. Dit is overigens de kust in Blankenberge. De foto is op een rustig deel van het strand gemaakt.

Tip 4: Experimenteer met standpunt en perspectief

Met een groothoekobjectief kun je spelen met verschillende standpunten en perspectieven om unieke composities te creëren. Probeer vanaf lage standpunten – ookwel kikvorsperspectief genoemd – te fotograferen om de grootsheid van het landschap te benadrukken, of zoek naar verhoogde posities om een panoramisch uitzicht vast te leggen.

DSC6014 Betere Landschapsfoto

Ben niet bang om te experimenteren en te verkennen tot je het perfecte perspectief vindt. Lage standpunten kunnen dramatische en meeslepende beelden opleveren, terwijl hoge standpunten een breed en majestueus overzicht bieden van het landschap.

Tip 5: Gebruik invoerende lijnen en diagonale elementen

Invoerende lijnen en diagonale elementen kunnen de kijker naar het belangrijkste onderwerp van je foto leiden en visuele diepte toevoegen aan je composities. Zoek naar natuurlijke lijnen in het landschap, zoals een kronkelende kustlijn, een rij palen of een weg, en gebruik deze om de aandacht van de kijker te sturen.

Diagonale lijnen kunnen ook dynamiek en energie toevoegen aan je foto’s, waardoor ze visueel interessanter worden. Deze elementen helpen om een pad te creëren dat de ogen van de kijker door het beeld leidt, waardoor een gevoel van beweging en diepte ontstaat.

AAJ0321 Betere Landschapsfoto
Invoerende lijnen zorgen voor diepte.

Conclusie voor het fotograferen met een groothoekobjectief

Met deze vijf tips en een groothoekobjectief in de hand, ben je goed op weg naar het vastleggen van prachtige landschappen die de natuur op een prachtige manier weergeven. Vergeet niet te experimenteren, te verkennen en vooral te genieten van het proces van het maken van je foto’s! Of je nu kiest voor het gouden uur of een bewolkte dag, het gebruik van interessante voorgronden, een rechte horizonlijn, en creatieve standpunten en composities zullen je helpen om memorabele beelden te creëren.

Meer lezen over composities in landschapsfotografie

Wil je meer lezen over composities in landschapsfotografie? Bekijk de volgende blogs eens:

workshops

Krijg nieuwe inspiratie in de praktijk en kom naar 1 van onze praktische workshops. Je krijgt 1-op-1 begeleiding en er zijn maximaal 6 deelnemers per begeleidende fotograaf. Voor de workshop krijg je een gids met praktische informatie in het thema van de workshop. En tijdens de workshop krijg je tips, feedback op je foto’s en maken we samen dé foto. Zo krijgt je écht de aandacht die je verdient.

Yvonne en Frank hebben samen al ruim 24 jaar praktijkervaring in het geven van workshops en trainingen in natuurfotografie. We maken er altijd een leuke en leerzame workshop van. Bovendien krijg je na de workshop nog eens 2 uitdagende opdrachten in het thema van de workshop.

Samengevat:

✅ Persoonlijke 1-op-1 begeleiding op locatie
✅ Veel praktische tips en adviezen tijdens de workshop
✅ Feedback op je foto’s tijdens de workshop
✅ Samen dé foto maken
✅ Gratis koffie of thee bij aankomst
✅ Een handige gids in het thema van de workshop
✅Twee uitdagende opdrachten voor na de workshop

Of bekijk hier de workshops die al in de loop van de komende weken plaatsvinden.

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.

We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.

Zowel grote als kleine landschappen oefenen een sterke aantrekkingskracht op ons uit. Met de juiste – creatieve – technieken zoeken we naar prachtige locaties om sfeervolle beelden vast te leggen. We delen graag onze kennis en ervaring met jou om je te ondersteunen in je fotografische reis. Het geeft ons energie om jou als natuurfotograaf te zien groeien met onze begeleiding.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina.

Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *