Onlangs waren we in Blankenberge en legden er een vuurrode zonsondergang vast. Ontdek in het blog hoe de foto is gemaakt.

Fotolocatie: strand in Blankenberge

Blankenberge is een populaire badplaats aan de Belgische kust, bekend om zijn uitgestrekte zandstranden en levendige sfeer. Het is een bestemming die zowel toeristen als locals aantrekt, met een breed scala aan activiteiten, van zonnebaden en watersporten tot wandelen langs de iconische pier, één van de weinige aan de Oostelijke Noordzeekust. Blankenberge is een ideale plek voor een ontspannen dagje uit of een vakantie aan zee.

Voor veel natuurfotografen is het niet de meest logische plaats om aan het strand te fotograferen. Het strand tussen de pier en vuurtoren is relatief druk en er staan veel strandpaviljoens.

Daarom kiezen we er altijd voor om iets meer richting Wenduine/De Haan te gaan, waar we ook onze workshop geven. Het is daar veel rustiger en er is volop te fotograferen. Denk aan de dam, de strekdammen, stromingen in het water, patronen op het strand en natuurlijk de prachtige duinen die je vanaf de paden kunt vastleggen.

Nieuwe strekdam in aanbouw

De uitgebreide werkzaamheden aan de Westdam vormen geen probleem. De oude dam is inmiddels afgebroken en er wordt momenteel een nieuwe dam van 600 meter gebouwd. Een deel van het strand dient als bouwplaats. Maar je kunt er eenvoudig omheen lopen en iets verderop op het strand fotograferen.

Omstandigheden in Blankenberge

De weersverwachting was dusdanig dat we niet op een mooie zonsondergang rekenden. Toch besloten we om naar Blankenberge te gaan. Gewoon om er nog eens te fotograferen en een terrasje te pakken.

Eenmaal aangekomen bleek het behoorlijk grijs weer te zijn. Er stond en flinke wind maar het was niet koud. Toch konden we zelfs een bui verwachten. Gelukkig zagen we dat de buien op een afstandje bleven. We fotografeerden in grijze omstandigheden, maar gelukkig zat er veel dynamiek in de lucht.

Tijdens het fotograferen brak het wolkendek open. Eerst kwam een waterig zonnetje door. Dat zorgde voor meer contrast. De meest positieve bijdrage van de zon was echter de kleur. De foto’s werden kleurrijker.

En een kwartiertje voor zonsondergang brak het wolkendek op sommige plaatsen open. Er was direct zonlicht. En omdat er veel stof in de lucht zat, kleurde de lucht rood.

Het beslissende moment – zonsondergang blankenberge

De reflectie van de rode lucht was ook in het water zichtbaar. Omdat het niet hard waaide, was de zee relatief kalm. Dat zorgde voor een mooie reflectie.

Het bracht ons ook op een idee: meestal fotografeer je de zee vanaf het strand. Maar hoe ziet het beeld eruit als je het strand vanuit de zee fotografeert? Als je dan wacht totdat een golf je voorbij gaat het strand op, krijg je de mooie invoerende lijnen die je oog het strand op voeren.

Het moment waarop de foto wordt gemaakt is dan cruciaal. En omdat niet iedere golf hetzelfde is, maakten we enkele foto’s.

Ondanks dat we het water in gingen, hielden we het veilig. Tot bijna kniediepte was ver genoeg.

Dat is overigens niet iets wat we niet in de workshops van je verwachten. In tegendeel zelfs. Als je droge voeten wilt houden, begrijpen we dat goed. Natuurlijk is de veiligheid zo ook geborgd.

In het originele beeld stond de horizon een beetje scheef. Omdat het statief goed in het zand werd gedrukt was dit niet helemaal te voorkomen.

En zo ontstond de onderstaande foto. Misschien valt je op dat de horizon scheef lijkt te staan. Zelfs na een correctie in Lightroom. Want boven zee is de horizon recht. Door het perspectief, de golfbreker in de voorgrond en de aflopende duinen, lijkt de horizon scheef te staan.

De foto

Zonsondergang in Blankenberge, gefotografeerd vanuit zee.

Gebruikte apparatuur

  • Camera: Nikon Z7
  • Objectief: Nikkor 16-35mm F4
  • Statief: Leofoto Summit LM-363C
  • Filters: NiSi

Instellingen bij de foto

  • Sluitertijd: 4 seconden
  • Diafragma: f11
  • ISO-waarde: 64

Aanpassingen in Lightroom

De aanpassingen in Lightroom waren beperkt. Voordat deze foto werd gemaakt, maakten we een beeld met een grijskaart en een met een kleurkaart. Daarop baseerde de software het kleurprofiel en kunnen we stellen dat de kleuren natuurgetrouw zijn weergegeven.

Verder moest de horizon nog worden rechtgezet.

Conclusie over het fotograferen van de zonsondergang

Hoewel de weersomstandigheden eerder somber leken, bood Blankenberge meer dan genoeg mogelijkheden om prachtige foto’s te maken. Het geduld om te wachten op de zonsondergang werd ruimschoots beloond met een vuurrode lucht die de zee en het strand in een warme gloed hulde.

Het fotograferen vanuit zee creëerde unieke perspectieven, maar benadrukt ook het belang van veiligheid. Deze techniek vereist ervaring en een goed begrip van onder andere wind en stroming. Iets waar je zeker rekening mee moet houden voordat je het probeert.

Meer lezen over fotograferen aan de kust?

We schreven al eerder verschillende blogs over het fotograferen aan de kust. Heb je interesse in dit thema? Lees dan vooral verder:

workshops

Krijg nieuwe inspiratie in de praktijk en kom naar 1 van onze praktische workshops. Je krijgt 1-op-1 begeleiding en er zijn maximaal 6 deelnemers per begeleidende fotograaf. Voor de workshop krijg je een gids met praktische informatie in het thema van de workshop. En tijdens de workshop krijg je tips, feedback op je foto’s en maken we samen dé foto. Zo krijgt je écht de aandacht die je verdient.

Yvonne en Frank hebben samen al ruim 24 jaar praktijkervaring in het geven van workshops en trainingen in natuurfotografie. We maken er altijd een leuke en leerzame workshop van. Bovendien krijg je na de workshop nog eens 2 uitdagende opdrachten in het thema van de workshop.

Samengevat:

✅ Persoonlijke 1-op-1 begeleiding op locatie
✅ Veel praktische tips en adviezen tijdens de workshop
✅ Feedback op je foto’s tijdens de workshop
✅ Samen dé foto maken
✅ Gratis koffie of thee bij aankomst
✅ Een handige gids in het thema van de workshop
✅Twee uitdagende opdrachten voor na de workshop

Of bekijk hier de workshops die al in de loop van de komende weken plaatsvinden.

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.

We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.

Zowel grote als kleine landschappen oefenen een sterke aantrekkingskracht op ons uit. Met de juiste – creatieve – technieken zoeken we naar prachtige locaties om sfeervolle beelden vast te leggen. We delen graag onze kennis en ervaring met jou om je te ondersteunen in je fotografische reis. Het geeft ons energie om jou als natuurfotograaf te zien groeien met onze begeleiding.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina.

Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *