Landschapsfotografie is een populaire tak van fotografie, maar ook een waar veel beginners en zelfs ervaren fotografen tegen dezelfde valkuilen aanlopen. In deze blogpost bespreken we zeven veel gemaakte fouten in landschapsfotografie en hoe je deze kunt vermijden om je foto’s naar een hoger niveau te tillen.

Inhoudsopgave hide

Fout 1: Geen aandacht voor compositie in de landschapsfotografie

Voor ons bestaat natuurfotografie in de basis uit drie belangrijke elementen: cameratechniek, sfeer en compositie. De compositie bestaat uit een gedeelte van het landschap voor je. Dat landschap kun je niet maken, je fotografeert het zoals het is.

Waarom compositie belangrijk is

De compositie is de ruggengraat van elke goede foto. Zonder een sterke compositie kunnen zelfs de meest prachtige landschappen er saai en onsamenhangend uitzien. De regel van derden is een startpunt om te beginnen. Maar er zijn ook andere technieken zoals invoerende lijnen, symmetrie en het gebruik van natuurlijke frames die je kunt toepassen.

AAJ2251 1 Betere Landschapsfoto
Eenvoud in de compositie: een hekje op een ondergelopen veld.

Hoe je een betere landschapsfoto maakt


De elementen in een landschap zijn zelden van nature zo gerangschikt dat ze meteen een sterke compositie vormen. Om een indrukwekkende landschapsfoto te maken, is het essentieel om bewust je positie in het landschap te kiezen en zorgvuldig te overwegen hoe je de elementen in je beeld wilt vastleggen. Hierdoor kun je een krachtige en visueel aantrekkelijke compositie creëren.

Laten we nu enkele technieken verkennen die je kunnen helpen om je landschapsfoto’s te verbeteren.

Gebruik de regel van derden

Deel je beeld in negen gelijke delen en plaats belangrijke elementen op de snijpunten.

Zoek naar invoerende lijnen

Wegen, paden, rivieren en beken kunnen de blik van de kijker naar het belangrijkste deel van je foto leiden. Vaak is dat het onderwerp. En als er geen duidelijk onderwerp in de foto is, dan zorgt de invoerende lijn voor diepte.

Creëer diepte

Diepte kan op nog meer manieren in een foto worden weergeven. Een andere manier is om in een landschap met een duidelijke voorgrond, middengrond en achtergrond te fotograferen. Dat zorgt voor meer diepte en een overall interessanter beeld.

Fout 2: onjuiste scherpstelling

Waarom scherpstelling cruciaal is

Er is niets frustrerender dan thuis te komen met een reeks ogenschijnlijk prachtige foto’s, alleen om te ontdekken dat ze onscherp zijn. Misschien is er niet op de juiste plek scherpgesteld, waardoor het onderwerp of zelfs de hele compositie niet goed tot zijn recht komt.

In de landschapsfotografie is het cruciaal om ervoor te zorgen dat je beeld meestal van voor tot achter scherp is. Hoewel beelden met een bewuste kleinere scherptediepte ook mooi kunnen zijn, laten we die voor nu buiten beschouwing.

Hoe je een betere landschapsfoto maakt

Er zijn verschillende eenvoudige manieren om ervoor te zorgen dat je foto’s scherp zijn. We bespreken de opties.

Gebruik een klein diafragma

F/8 tot f/16 geeft je een grotere scherptediepte, waardoor een groter deel van je foto scherp zal zijn.

DSC8054 Betere Landschapsfoto
De foto is van voor tot achter scherp. Diafragma f16.

Focus op een hyperfocale afstand

Dit is de afstand waarop je scherpstelt om zowel de voorgrond als de achtergrond zo scherp mogelijk te krijgen. Dat is de basic omschrijving van de hyperfocale afstand. Bedenk dat het scherpstellen op de hyperfocale afstand niet automatisch betekent dat het hele landschap van voor tot achter scherp is.

Wil je meer lezen over de hyperfocale afstand? Kijk dan naar het e-book ‘Fotograferen is een Kunst’. Daarin leggen we precies uit hoe het scherpstellen op de hyperfocale afstand werkt.

Of kom naar één van de workshops in Oisterwijk, Kalmthout, de Ardennen – omgeving van Spa of Zuid-Limburg. Dan leer je in de praktijk hoe de hyperfocale afstand werkt.

Gebruik live view en zoom in om te controleren

Hierdoor kun je nauwkeuriger scherpstellen, vooral bij handmatige scherpstelling. Zelfs als het scherpstellen op de autofocus werkt, stellen we vaak handmatig scherp. Dat hoort voor ons bij het beleven van de fotografie. En natuurlijk heb je meer controle.

Fout 3: Slechte lichtomstandigheden

Even vooraf. Slecht licht bestaat niet. Slechte lichtomstandigheden ook niet. Of er nu veel, weinig, zacht of hard licht is. En of het contrast groot of klein is, in de praktijk heb je steeds dezelfde tools om de belichting in je foto’s aan te passen. Maar natuurlijk zijn de instellingen steeds anders. Bij de tips komen we daar zo op terug.

Waarom licht zo belangrijk is

Licht kan een foto maken of breken. Het juiste licht kan texturen en kleuren naar voren brengen en diepte aan je foto toevoegen, terwijl slecht licht je foto plat en saai kan maken.

Hoe je een betere landschapsfoto maakt, lees de tips

Fotografeer tijdens het gouden uur

Dit is de periode kort na zonsopgang en kort voor zonsondergang, wanneer het licht zachter en warmer is.

AAF9097 Betere Landschapsfoto
Foto gemaakt vlak voor de zonsondergang. In dit geval is er geen grijs verloopfilter gebruikt. Er was precies voldoende waterdamp in de lucht om het contrast binnen de perken te houden.

Gebruik filters

Met een polarisatiefilter en grijs verloopfilter krijg je meer controle over reflecties, intensiteit van kleuren en contrasten. Vooral het grijs verloopfilter wordt nauwelijks gebruikt door landschapsfotografen, terwijl het vrijwel altijd voor meer controle en dus betere en mooiere foto’s zorgt.

Wees geduldig en ben flexibel

Soms moet je wachten op het perfecte licht of terugkomen op een ander moment van de dag. Nog beter: neem de omstandigheden zoals ze zijn. Je hoeft niet altijd de foto te maken die je in gedachten hebt. Daarmee ben je volledig afhankelijk van de natuur. Neem de natuur juist zoals die is. Dan krijg je vanzelf meer afwisseling in je portfolio.

Fout 4: Compositie: Het negeren van de voorgrond

Waarom de voorgrond belangrijk is

De voorgrond is een essentieel onderdeel van een goede landschapsfoto omdat het diepte en schaal aan je beeld toevoegt. Een interessante voorgrond kan een foto veel krachtiger maken.

Hoe je een betere landschapsfoto maakt

Je eigen positie is cruciaal als je de voorgrond een belangrijke rol in je foto geeft. Als uitgangspunt kun je gebruiken dat de voorgrond ongeveer eenderde tot de helft van de foto inneemt.

Besteed daarom ruim aandacht aan je eigen positie. De voorgrond is vaak het eerste waar de kijker naar kijkt en helpt de blik van de kijker verder de diepte in te leiden.

Zoek naar interessante voorgrondobjecten

Interessante voorgronden zijn rotsen, bloemen, waterplassen, bomen of zelfs mensen en dieren.

Speel met perspectief

Plaats je camera dichter bij de grond om meer van de voorgrond te laten zien.

AAA1453 Betere Landschapsfoto
Een klein stukje voorgrond neemt een belangrijk deel van de foto in.

Fout 5: Geen gebruik van een statief

Waarom een statief essentieel is

Een statief is een van de belangrijkste hulpmiddelen voor een landschapsfotograaf. Het helpt om scherpe beelden te krijgen, ook bij lange sluitertijden en in situaties met weinig licht.

Hoe je een betere landschapsfoto maakt

Nog belangrijker is dat een statief je aanmoedigt om zorgvuldig je positie te kiezen. Het is echt niet zo dat een statief je bewegingsvrijheid beperkt. We hebben nog nooit een landschapsfoto niet kunnen maken omdat we een statief gebruiken.

Het statief zorgt er juist voor dat je niet alleen bewegingsonscherpte voorkomt maar ook nauwkeurig de compositie bepaalt.

Investeer in een stevig statief

Een stabiel statief helpt om cameratrilling te minimaliseren. Dit voorkomt bewegingsonscherpte.

HZ81134 Betere Landschapsfoto
Een statief is niet alleen handig om trillingen te voorkomen. Je gebruikt het ook voor foto’s die je met lange sluitertijden maakt.

Wees geduldig en neem je tijd

Een statief dwingt je om langzamer te werken en beter na te denken over je compositie en instellingen. Op meer verschillende plekken fotograferen betekent zeker niet dat je foto’s beter worden.

Fout 6: Slechte nabewerking

Waarom nabewerking noodzakelijk is

Zelfs de beste foto kan profiteren van een beetje nabewerking. Het gaat niet om het drastisch veranderen van je foto, maar om het verbeteren van de elementen die al aanwezig zijn.

Hoe je een betere landschapsfoto maakt

Om een foto goed te bewerken – dus om het beste uit het originele beeld te halen – is oefening nodig. Niet alleen om een bewerkingsprogramma te leren kennen. Nabewerking ligt in het verlengde van fotograferen. En is dus van grote invloed op de ontwikkeling van je eigen smaak en stijl in de natuurfotografie.

Leer de basisprincipes van fotobewerking

Werk met programma’s zoals Lightroom Classic of Photoshop om kleuren, contrast en scherpte aan te passen.

Wees subtiel

Te veel bewerking kan je foto onnatuurlijk maken. Streef naar verbeteringen die de natuurlijke schoonheid van je foto versterken.

Fouten Landschapsfotografie Betere Landschapsfoto
Met enkele kleine aanpassingen komt de foto meer tot leven.

Fotografeer in RAW

RAW-bestanden bieden meer flexibiliteit bij het bewerken dan JPEG of HEIF.

Fout 7: Niet optimaal gebruik van camera-instellingen

Waarom camera-instellingen cruciaal zijn

De juiste camera-instellingen kunnen het verschil maken tussen een middelmatige en een fantastische foto. Het is belangrijk om je camera goed te begrijpen en te weten welke instellingen je moet gebruiken in verschillende situaties.

Hoe je een betere landschapsfoto maakt

Zorg ervoor dat je in ieder geval weet hoe en waarom je de volgende variabelen instelt:

  • Diafragma
  • Sluitertijd
  • ISO-waarde
  • Belichtingscompensatie
  • Witbalans

Ken de belichtingsdriehoek

Begrijp hoe sluitertijd, diafragma en ISO-waarde samenwerken om een goede belichting te creëren.

AAF9691 Betere Landschapsfoto
Of je de belichtingsdriehoek nu kent of niet. En of je nu precies weet hoe je de witbalans aanpast, soms kun je gewoon niet vastleggen wat je voor ogen hebt.

Gebruik de manuele modus of diafragmavoorkeuze

Op beide standen heb je volledige controle over de belichtingsdriehoek. Immers, ook als je op diafragmavoorkeuze fotografeert zul je vaak een aanpassing in de sluitertijd doen. Of je dat nu doet door het wieltje van de sluitertijd -manueel – of knopje voor de belichtingscompensatie – diafragmavoorkeuze – te gebruiken maakt niet uit. Voor beide standen is het cruciaal dat je begrijpt hoe de belichtingsdriehoek in de praktijk werkt.

Experimenteer en leer

Maak veel foto’s met verschillende instellingen en leer van je fouten.

Echt leren fotograferen

Als je dit lastig vindt, kom dan naar onze workshops. Bij ons leer je hoe je het landschap en licht optimaal benut in elke situatie, en hoe je dit vertaalt naar camera-instellingen.

Conclusie

Landschapsfotografie vereist geduld, aandacht voor detail en een goed begrip van techniek en compositie. Door deze zeven veel gemaakte fouten te vermijden, kun je je vaardigheden verbeteren en meer indrukwekkende foto’s maken. Neem de tijd om te oefenen en te experimenteren, en je zult merken dat je landschapsfoto’s steeds beter worden.

Met de juiste aanpak en door te leren van je fouten, kun je prachtige landschappen vastleggen die je publiek betoveren en inspireren.

workshops

Krijg nieuwe inspiratie in de praktijk en kom naar 1 van onze praktische workshops. Je krijgt 1-op-1 begeleiding en er zijn maximaal 6 deelnemers per begeleidende fotograaf. Voor de workshop krijg je een gids met praktische informatie in het thema van de workshop. En tijdens de workshop krijg je tips, feedback op je foto’s en maken we samen dé foto. Zo krijgt je écht de aandacht die je verdient.

Yvonne en Frank hebben samen al ruim 24 jaar praktijkervaring in het geven van workshops en trainingen in natuurfotografie. We maken er altijd een leuke en leerzame workshop van. Bovendien krijg je na de workshop nog eens 2 uitdagende opdrachten in het thema van de workshop.

Samengevat:

✅ Persoonlijke 1-op-1 begeleiding op locatie
✅ Veel praktische tips en adviezen tijdens de workshop
✅ Feedback op je foto’s tijdens de workshop
✅ Samen dé foto maken
✅ Gratis koffie of thee bij aankomst
✅ Een handige gids in het thema van de workshop
✅Twee uitdagende opdrachten voor na de workshop

Of bekijk hier de workshops die al in de loop van de komende weken plaatsvinden.

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.

We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.

Zowel grote als kleine landschappen oefenen een sterke aantrekkingskracht op ons uit. Met de juiste – creatieve – technieken zoeken we naar prachtige locaties om sfeervolle beelden vast te leggen. We delen graag onze kennis en ervaring met jou om je te ondersteunen in je fotografische reis. Het geeft ons energie om jou als natuurfotograaf te zien groeien met onze begeleiding.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina.

Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *